Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Locations of visitors to this page
ЛігаRSS
Праздники
Праздники Украины
Облако ТЭГов
Онлайн гороскоп
ПриватБанк
Ваш IP
Главная » 2011 » Январь » 14 » 14 січня - Старий Новий рік
11:42
14 січня - Старий Новий рік
Старий Новий рік відзначають в Україні в ніч з 13 на 14 січня.

Традиції нашого народу найкраще зберігають жителі сіл.
За традицією в вечір 13 січня готували кутю, але вже іншу, зветься в народі Щедрою кутею. Щедру кутю господарі заправляли ароматним і смачним смальцем.
 Для святкування будинок готували заздалегідь - проводилася прибирання, святковий одяг стиралася. Увечері до святкового столу сідала вся родина, а потім всі люди вирушали до сусідів і знайомих просити прощення за все, що могли зробити поганого за рік. Сучасні засоби зв'язку значно спростили цей процес, але і перетворили його на чисто номінальну листування. А в селах до цих пір зберігають традиції наших предків.
Вечір Старого Нового року вважається вдалим для сватання. Його використовували в основному ті хлопці, які отримали відмову від потенційної нареченої. Крім цього, в цей вечір дівчата збиралися у великі і веселі зграйки і відправлялися щедрувати. Сам процес щедрування відбувався ближче до півночі.

У Щедрий вечір прийнято було гадати. Цікаві дівчата намагалися не пропустити час ворожіння і спробувати випитати у долі про майбутнього життя. Звичайно ж, практично всі ворожіння були на судженого.
З дохристиянських часів до нас прийшли традиції посівання. За старих часів новий рік відзначали весною, а найбільшими надіями весни є хороший урожай. Саме з цим і був пов'язаний обряд посівання. Традиційно, посівали діти, яким давали на сплату різноманітні частування або дрібні монети. Часто діти збиралися групами і ходили по домівках посівати разом.
Ці традиції дійшли і до наших часів. У наших селах ви зможете відчути всю красу народних традицій, взяти участь у веселих розвагах і спробувати свої сили в майстерності посівання.


14 січня зранку посівають(посипають):


Сію-вію-посіваю
З Новим Роком Вас вітаю
Сію щедро із долоні
По долівці по ослоні
Засіваю Вашу Xату
Будьте радісні й багаті
Сію густо перехресно
На добробут Людям Чесним
Промовляю з кожним кроком
З Новим Щастям з Новим Роком!

Насіння приносили в будинок у рукавицях (діти) або в мішку і 'сіяли' (кидали) у червоний кут, або пастух-посівальник, не переступаючи порога, звертався до господині: 'Тримай поділ!', - І господиня підставляла фартух або поділ, куди з-за порога кидалися три жмені зерен з мішка. Те, що посівальник не переступав поріг, ще раз підкреслює його посередницьку місію: у символічному плані подавач насіння і, отже, майбутнього врожаю був представником 'чужого', 'іншого' світу, тоді як у повсякденному житті пастух, відомий всім сільським жителям, щорічно зверталися до його послуг, міг спокійно заходити в хату.

 Кидання насіння в обряді посівання супроводжувалося словами чи піснями, змістом яких було опис дії сіяння, привітання господарів з Новим роком і вимога винагороди за здійснення обряду: Сію, зітру Вівсом, житом, милість Божу!
 На крутій сирок Пастуху пиріжок! '

 У деяких піснях посівальник в замовний-імперативній формі висловлювалося побажання врожаю різних зернових культур: Сію, вію, посіваю, З Новим роком поздоровляю.
 На новий рік, на ново щастя вродити, пшеничка, Горох, чечевички!
 На полі - копицями, На столі - пирогами!
 З Новим роком, З новим щастям, господар, господиня!

Сію, сію,
Посіваю,
З Новим роком вас вітаю!
Зичу щастя, гаразди,
Щоб не було в вас біди!
Ані вітру на загаті,
Ані сварки в вашій хаті!
Щоби каші все готові
Їли діти все здорові!
Щоби вам була з них втіха,
А на мені - грошей півміха!
Сійся, родися
Жито-пшениця,
Та всяка пашниця!
Знизу коріниста,
Зверху колосиста,
А полі - мед з житом,
А у домі - все з добром!

Щастя вам та любові!!!




Просмотров: 3154 | Добавил: admin | Теги: празднование Старого Нового года, традиции | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]